HOBBY? AZ IS…

Civilben diáklányolc, válasszoknyával, frissen vasalt kék bluzokkal és a felelések előtti drulkolással, bár ez utóbbira nincs okuk; összeredményük meghaladja a nyolcast. Az alakulásról Józsa Erika, a zenekar – az ország második női gitárzenekarának – mondjuk stílszerűen : karmestere számol be:

- Márciusban határoztuk el, hogy zenekart alakítunk. Hárman tizenegyedikesek vagyunk, Szilágyi Júlia, Dénes Éva és én, Papp Margit tizedikes. Amikor elektromos gitárjaink lesznek, ő lesz a dobosunk. Mind a négyen énekelünk is. Eddig kétszer szerepeltünk iskolai ünnepségen, játszottunk a színházban, áprilisban felvételt készített rólunk a kolozsvári rádió és most mutatkoztunk be önálló előadás keretében az ifjúsági klubban ..

A gitárzenekar neve PHOSZPHOR (a lányok külön kihangsúlyozzák, hogy ph-val). Ennek története a következő :

Egy este éppen azon töprengve, mi legyen a zenekar neve, Margit (a tizedikes) az órájára pillantott és a sötétben megcsillámló fény láttán felkiáltott : foszfor! Másnap együtt szaladtak, mert az ötlet a többieknek is tetszett az ékszerboltba, ahol a kiszolgáló nem sejtve, milyen nagy jelentőségű dologról van szó, sietség nélkül rakta eléjük a foszforeszkáló gyöngysorokat. Akkor ugyan elcsodálkozott egy kicsit, amikor a lányok buzgón a szemek számolásának estek…

— S ráadásul még pénzünk sem volt — kuncog a visszaemlékezésen Papp Margit – később mentünk vissza megvenni…

A gyöngyszemekből gombok lettek, ezek díszítik a zenekar tagjainak fellépőkosztümjét, a fekete szoknya taft blúzát S messze világítanak a színpadról.

A rövid történetbe beletartozik, hogy működésükért jutalomképpen a KISZ menyházi táborában töltöttek két hetet a nyáron, s hogy most tanulják az ötödik saját szerzeményű számot.

Az idén mindanynyian beiratkoztak a a népművészeti iskolába, Erika már másodéves. — Érettségiig együtt játszanak, aztán egyazon város egyetemein próbálkoznak: Erika épitészetre, Eva vegyészetre, Júlia képzőművészetre készül és egy eddig még ismeretlen társnővel szándékoznak kiegészíteni az együttesé. Egy évvel később, amikor Margit is végez, (német-francia szakot szeretne), utánuk megy, s attól kezdve öttagú lesz a zenekar. Mindannyian más szakmára készülnek, más életpályát választanak, a zene csak szórakozás, szenvedély marad. Addig azonban :

- Mozgás lányolc, próbálunk!

Az összesen 67 esztendőt számláló zenekar tagjai engedelmesen csúsztatják vállukra a gitár sziját. Erika erélyes vezető …