Egy kislemez mellé

EGY KISLEMEZ MELLÉ

Meghallgattam Erika és Karcsi lemezét, és rövid töprengés után már tudom is, miért jut eszembe épp ez a szó: vizsga. Nem azért, mert még csak nemrégiben ott voltam, véletlenül és hivatlanul, az érettségi bankettjükön, és nem, mert annyira fiatalok; talán azért, mert a fiatalság a műfajuk. Én azt hiszem, hogy ez a titka gyors és töretlen sikerüknek. Annak, hogy eszembe sem jutott másképp nevezni őket, csak így: Erika és Karcsi, pillanatig sem tartva attól, hogy valaki esetleg nem tudná, kikről beszélek.

Még alig “történelmi” a tény, hogy kiváló filmszínészek véreztek el a hangosfilm megjelenésekor, csupán azért, mert hangjuk nem fedte a róluk már kialakult, elfogadott (tehát meg is követelt!) elképzelést. Az is ismert tény, hány nagy előadóművész lemezfelvételei okoznak csalódást, és fordítva: közepes „nagyságok“ kitűnó lemezekkel szerepelnek. Mert a személyes varázs, a kontaktus élménye a lemez esetében elmarad.

Most, éppen mert mindeddig csak koncerten hallottam őket, tartottam attól, hogy így, gépzene formájában, megfosztva üde, kellemes jelenlétüktől és a koncert hangulatától, szegényebbé válik, amit nyújtanak. De nem ez történt.

A fiatalság a műfajuk. Is ha ezt úgy tudják nyújtani, hogy nincs kötve a produkció mindig egyszeri és megismételhetetlen,  mindig megismételendő pillanatához, úgy sikeresen bizonyítják: ez a fiatalság korhoz sem kötött.

Zicher István

* Concorde, Józsa Erika és Horváth Károly folk-lemeze, Electrecord (45STM-EDC 10364), a következő számokkal: Szól a kakas már, Hütlen dál, Virágom, virágom, A vándor. .Fáklya

 


Egy kislemez mellé             EGY KISLEMEZ MELLÉ

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>