A zenei szerkesztő

Mind a három fesztiválon ott voltam. Az elsőn mint versenyző saját szerzeményeimet adtam elő, a másodikon a tévé-felvétel szerkesztőjeként és mint zsűritag vettem részt, az idein pedig mint benevezett zeneszerző és az egyórás televíziós közvetítés zenei szerkesztője. Azt hiszem, érthető, hogy képtelen vagyok tárgyilagos lenni. Mint muzsikusnak, ugyanazt jelentette nekem a Siculus, amit a három fesztivál többi, közel háromszáz résztvevőjének, a beküldött 279 dal szerzőinek: az első személyes találkozást a nagyobb nyilvánossággal, a szakmabeliekkel és a hasonló elfoglaltságú, érdeklődésű műkedvelőkkel, nagyszerű alkalmat az önvizsgálatra, az összehasonlításra.

Az idén különösen érvényesült a fesztivál buzdító, pezsdítő hatása. Tudomásom van arról, hogy több együttest & Siculus hozott újból össze. Sok szerző kimondottan erre az alkalomra írta dalait. A résztvevők tudták, hogy a fesztivál az elismerés, az országos hírnév felé vezető úton a rádió, a hanglemezgyár, a tévé stúdióiba is elvezethet. A marosvásárhelyi rádió és a Román Televízió magyar nyelvű műsorának a szerkesztősége három éve állandó figyelmet szentel a fesztiválnak; az idén megfigyelőként részt vett Edgar Elian, az Electrecord hanglemezgyár zenei főszerkesztője is, és a gálaest után e három intézmény zenei szakemberei megegyeztek abban, hogy együttműködnek egy Siculus nagylemez létrehozásában ; az Electrecord ezen kívül a legjobb résztvevő együttesekkel önálló kislemezeket is készít.

Minek örült a legjobban – ,,kedves nézőink” – a zenei szerkesztő ezen a fesztiválon? Elsősorban annak, hogy a már ismertek mellé új együttesek, új énekesek neveit írhatta fel jegyzetfüzetébe : Mikron (Szatmár), Polyton (Kolozsvár), Búgócsiga (Marosvásárhely); Popa Rodica (Marosvásárhely). Hogy néhány régebbi együttes egyre jobban körülhatárolható saját stílust alakított ki: a Metropol (Nagyvárad), a Sympathy (Marosvásárhely). Hogy & Fekete Iván vezette szatmári Zephir együttes egy nagyon jó hivatásos zenekar színvonalán dolgozik, és végre meg is szólalt” az éneklő dobos, Katona Tibor révén. Hogy Kisfalussy Bálint humorérzéke és találékonysága továbbra is kifogyhatatlan ; hogy Bokor Ildikó beváltotta a hozzá fűzött reményeket; hogy Mátyás Eva még mindig a közönség kedvence; hogy a Józsa-Horváth duónak az egy év alatti számtalan hangfelvétel milyen finommá, érzékennyé csiszolta az előadásmódját. Nem utolsósorban, hogy milyen jó tévé-arca van Bokor Ildikónak és Popa Rodicának.

A beérkezett szerzemények jeligés kottakiadványát nézegetve (hála és elismerés a fesztivál rendezőinek a 138 dal sokszorosításáért) rájöttem, hogy stílusuk után fel tudom ismerni Adorjáni Ernőt, Elekes Csabát (Metropol), dr. Kaizler Lászlót, Kisfalussy Bálintot, Sárosi Endrét.

Sokkal több a jó szöveg, mint az előző években. Józsa Erika vagy Ráduly Béla (Metropol) nem sablonos „táncdalszövegeket“ ir, hanem saját érzéseit, gondolatait önti formába. Mások, egyre többen, költők verseire komponálnak (Fazekas Mihály, Kosztolányi, Ady szerepelt a „szövegírók” listáján).

Mire gondol még a zenei szerkesztő? Hogy a tömegkommunikációs eszközök hatására (tévé, rádió, lemez) eltűntek a földrajzi távolságok, elmosódott a nagy- és kisváros közötti különbség. Tíz különböző városból jöttek előadók. Szováta, Zsibó, Kürtös (Arad) is küldött együttest. Nagykároly három zenekarral is képviseltette magát; persze, ahol van egy jól működő művelődési ház…

Mit sajnálok? Azt, hogy mégsem volt ott mindenki, Az énekesek közül hiányzott Bartha Baby, Jakab Gyula, Németh Tibor, Szabó Edit, Tamás Gábor, Zeitz Gaby, az együt. tesek közül a Dentes (Marosvásárhely), valamint Györy László, Pergánszky Béla és Vilmányi Sándor (Kolozsvár), Debreczeni Gábor (-), Manyák Erik (Szeben) és Zudor Arpád (Bukarest) zenekara. Kisfalussy Bálint mellől hiányzott a többi táncdalokat éneklő színészünk: Csiky Ibolya, Kiss Erzsébet, Sebők Klára. .. és a lista ezzel még nem zárul le.

. A helyzet az, hogy azokon kívül, akiket a Siculus kapcsán teljesítményükért vagy távolmaradásuk miatt felsoroltam, még sok jó együttes, énekes, szerző van országunkban…

… és ennek örül a legjobban a zenei szerkesztő:

BOROS ZOLTÁN

      1-boros 21-boros 1