JOZSA ERIKA (Sydney, Australia). Celebră deopotrivă ca muzician şi redactor-prezentator la TVR, în anii ’70 – ’80, Erika a lăsat destule urme în cultura română şi maghiară, în primul rînd atît cît a locuit în România. Mai multe discuri şi înregistrări audio (alături de Karoly Horvath, într-un gen etno-folk în plin pionierat în ţară), plus sute de „Emisiuni în limba maghiară“. Cînd acestea au fost scoase de pe post, a reuşit să părăsească ţara şi să forţeze cu succes un nou început, nu în domeniile favorite. Pe parcurs a putut să se întoarcă la pasiunile sale eterne. Stau dovadă numeroasele reportajele şi documentarele din toată lumea (realizate împreună cu soţul său, reputatul regizor Iosif Demian) via Sydney, în special pentru Ungaria, la care se adaugă două cărţi de suflet, care acoperă importante zone de istorie recentă, prea puţin investigate. Una adusă în 2004, în România, despre epoca muzicală beat a vremii sale, polarizată de grupul rock Metropol, iar alta lansată la sfîrşitul anului trecut, în colaborare cu două foste colege, cu ample referinţe asupra emisiunilor în limba maghiară ale Televiziunii Române, începute în urmă cu 45 de ani şi oprite în 1984.
(Doru Ionescu, 2015)
*************
Premieră „Phoenix. Har/Jar” 8/12/2022
*************
“Din cele 26 de persoane intervievate care apar în film (5 interviuri au căzut la montaj), documentarul gravitează în jurul a trei personaje principale: Kappl, Covaci, Baniciu. Culmea, fiecare are momentul lui când ochii se înroșesc. Covaci, când primește, în curtea TVR, o chitară pe care o credea de mult pierdută (dubla apariție a Erikăi Jozsa Demian, soția cineastului Iosif Demian, fostă jurnalistă la secția maghiară a TVR, ulterior emigrată în Australia, e antologică: cea din prezent, datorită poveștii chitarei cu 12 coarde; cea din arhive, datorită unor înregistrări făcute pe Semenic, printre nămeți de zăpadă, în iarna când se scriau Cantafabule acolo sus, pe culmea Banatului montan). Baniciu, când rememorează atenția de care s-a “bucurat” din partea Securității după plecarea restului trupei (“băieților”, cum îi numește Covaci). (Mihai Brezeanu, Kappl, TVR și miezul fierbinte – Phoenix. Har / Jar)”
CÂNTECUL FILMULUI RONDUL DE NOAPTE
RONDUL DE NOAPTE câștigătoare a 4 premii UCIN, 26 septembrie 2022
- Premiul pentru scenariu – Iosif Demian,
- Premiul pentru interpretare feminină în rol principal (Margareta) – Ilinca Hărnuţ
- Premiul pentru costume – Oana Păunescu,
- Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” – Erika Józsa Demian
Erika Jozsa Demian @Gala Premiilor UCIN 2022
*************
Erika Jozsa și pasiunile ei de-o viață, vineri la “Lumea și noi”
Celebră deopotrivă ca muzician şi redactor-prezentator la TVR în anii ’70 – ’80, Erika Jozsa a lăsat destule urme în cultura română şi maghiară, atât cât a locuit în România, cât şi de pe cealaltă parte a lumii, din Australia. A început să cânte din liceu, iar la Şcoala Populară de Artă din Oradea a format un grup de fete. În 1971, la festivalul naţional „Siculus”, a câştigat Marele premiu Beat, într-un duet cu care a devenit celebră, alături de Karoly Horvath.
Taltos
Într-un concert în Australia în anii ’90
Un al doilea moment important – prezenţa celor doi la Gala „Săptămâna” de la Bucureşti – a fost urmat de intrarea în Cenaclul „Flacăra”. Între timp, studentă la Aeronautică în Bucureşti, Erika este cooptată de Redacţia emisiunilor în limba maghiară, la TVR; prin urmare va schimba şi facultatea cu aceea de Jurnalistică. Erikăi i se datorează, între sutele de reportaje, unul deosebit – ultima filmare cu Phoenix, pe Semenic, în iarna anului 1975.
Realizările muzicianului Erika Jozsa sunt la fel de importante, compoziţiilor folk adăugându-li-se recuperarea folclorului maghiar din Transilvania şi coloanele sonore pentru filmele soţului său – reputatul operator, apoi regizor, Iosif Demian. Îngustarea orizontului profesional până la dispariţie, pentru fiecare dintre ei, i-a obligat să-şi caute un viitor în altă parte. După aventuri… cu cântec, sărbătorile de iarnă ale anului 1985 i-au găsit în lagărul austriac de emigranţi de la Traiskirchen.
Kettospont, coperta discului
N-au mizat pe continuarea profesiilor în Australia, dar au cultivat orice oportunitate ivită în acele direcţii, dovadă reportajele şi documentarele din toată lumea, via Sydney. Astăzi Erika Jozsa implementează Information Management la Facultatea de Medicină şi, dacă nu mai cântă aşa des ca pe vremuri (decât cu ocazia vizitelor în România), în schimb şi-a păstrat dedicaţia pentru jurnalistică.
Erika Jozsa, corespondent TV la Sydney
În ultimul deceniu, a publicat două cărţi de suflet care acoperă zone importante de istorie recentă, prea puţin investigate. Una adusă în 2004 în România, despre epoca muzicală beat a vremii sale, polarizată de grupul rock Metropol, iar alta lansată la sfârşitul anului 2014, în colaborare cu două foste colege din TVR, cu ample referinţe asupra emisiunilor în limba maghiară ale Televiziunii Române începute în urmă cu 45 de ani şi oprite în 1984.
Un reportaj de Doru Ionescu.
Un nou sezon “Lumea şi noi”, din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***